ÅbergLevin

ÅbergLevin

Singapore och Borneo

ResorSkapad av Roland Åberg tis, augusti 04, 2009 22:29:45

Singapore och Borneo 27 mars – 11 april 2009

Fredag 27 mars

Efter in checkningen på Landvetter, käkar vi en god Ceasar sallad och jag upptäcker att jag glömt mina tandpetare. Katastrof, hur ska jag klara 2 veckor utan tandpetare? Vi kunde heller inte platsboka resten av resan Frankfurt – Singapore så vi håller tummarna för att vi får sitta tillsammans.

I Frankfurt bokar vi våra platser för resten avresan, gick bra. Lyckas även få tag på tandpetare. Vi har några timmar att slå ihjäl. Tittar på folk, äter, dricker en öl i lugn o ro samt läser lite. När vi intar våra platser på planet velar jag lite eftersom vi har platserna längs fram emot en vägg, jag ska sitta vid fönstret och Monika i mittensätet. Jag ser framför mig 12 inklämda timmar utan att kunna sträcka på benen. Istället sätter jag mig vid gången, hoppas på att ingen annan ska sitta där. Jag hade tur och resan gick förvånansvärt bra, vi hade en tom plats emellan oss. På andra sidan av gången hade jag en familj med två små barn. Trots att jag var inställd på en resa med mycket barnskrik höll de sig hur lugna som helst.

Lördag 28 mars

Det var lugnt på flygplatsen när vi landade sent på eftermiddagen så vi kom smidigt ut för att ta en taxi till hotellet Changi Village Hotell. På hotellet kunde de först inte hitta vår bokning men efter ett tag löste det sig. Fint hotell. Gick en sväng på kvällen ner till stranden Changi Beach och åt sen på en lokal restaurang, kyckling o räkor, gott. Vi slaggade in trötta o nöjda vid 22 tiden.

Söndag 29 mars

Sov bra men vaknade redan vi 5 tiden (jetlag). Vi åt vår frukost som vi inhandlade igår kväll, lämnade hotellet, tog en taxi till budgetterminalen för vidare flyg med Tiger Airways (778 kr/ 2 pers) till Kota Kinabalu. I säkerhetskontrollen, efter att ha checkat in bagaget, blev det stopp. Personalen skakade på huvudet och pekade på min ryggsäck, jag hade lagt en ½flaska gin och en ½flaska whiskey i hand bagaget, klumpigt.

Många tankar for genom mitt huvud. Detta är Singapore, här är det dödsstraff på narkotikasmuggling och 1000 dollar i böter för nedskräpning, vad är straffet för spritsmuggling? Skiiit. Spelade ingen roll om de tog spriten i beslag, det kunde kvitta, bara jag inte fick böter. Jag såg ledsen och missbelåten ut och efter lite snack föreslog en i securitypersonalen att jag kunde gå tillbaka och checka in ryggsäcken tillsammans med det andra bagaget.

Så med mitt pass och boardingkort i handen gick en kvinna ur tullpersonalen med bestämda steg tillbaka till incheckningen, hon före och jag efter. Jag hade nog en väldig tur att det var så lugnt på flygplatsen annars tror jag inte de hade varit så hjälpsamma.

Flygresan gick bra. Framme i Kota Kinabalu vi tog taxi till hotell Le Méridien. Vi hade inte bokat men jag hade läst att hotellet skulle vara prisvärt. Hur som helst fanns det lediga rum, läget var bra och det såg rätt lyxigt ut, vi bokade 2 nätter. Dubbelrum ca 1000 kr/natt.

Vi tog båten ut till ön Manukan, åt försenad lunch serverad av slö personal, snorklade, solade och tog bilder både ovan och under vattnet. Fina stränder, klart vatten, på vägen hem kom eftermiddagsregnet.

Tillbaka på hotellet tog vi ett dopp i poolen, jag satt en stund i bastun tillsammans med en malay. Det visade sig att han var åklagare i malaysiska högsta domstolen och var i Kota Kinabalu genom jobbet. För att invånarna i östra Malaysia (på ön Borneo) inte ska behöva åka till Kuala Lumpur då deras mål ska upp i högsta instans åker istället domstolarna ut.

Senare på kvällen gick vi rakt över gatan till en jätte marknad, det var fiskar, skaldjur, grönsaker, kycklingfötter och annat smått o gott. Vi åt nygrillade jätteräkor och ris på inplastade plasttallrikar tillsammans med seeweed och en stark sås. Vi satt mittemot två kvinnor från Singapore som hjälpte oss genom hela middagen. Ett hjälpsamt par, kusiner. Himla trevligt. Hon tipsade också om bra hotell i Singapore som hon skulle maila till oss senare. Trötta och nöjda somnade vi snabbt.

Måndag 30 mars

Efter en skön natts sömn åt vi en annorlunda frukost. Det är så kul att bara gå omkring och titta på alla dessa olika rätter och kombinationer av frukostmat, t.ex. små snittar med rökt lax toppade med jordgubbssylt och frukter av alla de slag. Vi upptäckte att man faktiskt kan äta både melon och jordgubbar med lite salt på, gott njae?

Gick runt i stan, shoppade lite vatten, bröd, öl mm. Detta är också så himla härligt, att gå omkring bland ”vanligt” folk i en stad, på en ö i Asien och titta, höra, känna, lukta ja, med alla sinnen uppleva hur olika vi är och ändå så lika.

Vi gick in på SABA DIVERS bokningskontor, bokade 1 natt på Survivors Island Tiga (2186 kr). Åkte sedan en kort båtresa (ca 20 min) ut till ön Sapi, snorklade, badade, drack en kopp kaffe med söt kondenserad mjölk samtidigt som vi tittade på en trebent varan som försökte kräla sig fram på stranden. Det mörknade på himlen och regnet kom lagom till vår båtresa tillbaka.

Under tiden hade vi funderat på fortsättning av resan, så när vi kom iland gick vi tillbaka till SABA DIVERS kontor. Vi bokade en utflykt från Sanadakan längs Kinabatanganfloden till Riverlodge Suku, 1 natt och därefter en tripp till Lankayan Island 3 nätter (12 872 kr). Senare på hotellet tog jag en bastu och därefter bokade vi flyget till Sandakan (1 100kr t.o.r/2pers).

Av kusinerna från Singapore, som vi träffade kvällen innan, fick vi rekommendation om att äta Stingray. Det skulle vara så himla gott och annorlunda.

Därför gick vi ner på matmarknaden även denna kväll och beställde var sin Stingray, smaken och konsistens är svårt att jämföra med någon annat (en blandning av krokodil, känguru, kyckling och tonfisk), smakade i alla fall helt underbart. Som lite extra piff på det hela hade köpt en flaska vitt vin som vi hade med oss i ryggsäcken. Ja, vi åt och vi drack och vi såg och vi luktade, hörde och kände oss väldigt till freds med livet.

Tisdag 31 mars

Efter frukost på hotellet blev vi hämtade i minibuss för vidare färd mot Tiga Island Survivel Resort. Vi åkte tillsammans (ca 2 tim) med ett par i 60 årsåldern från Holland. Frun hade svårigheter att ta sig in i bussen och vi tyckte hon var lite gammal och skröplig, vilket senare skulle visa sig vara fel. Innan båtresan anslöt sig ytterligare resenärer, några amerikaner och malaysier. När vi kom till ön, efter ca 30 min båtresa, fick information om vad som fanns att göra på ön, vilka tider som mat serverades och att vi skulle se upp för varanerna som höll till strax bakom restaurangen. Därefter fick vi vår bungalow, enkel men helt ok.

Jag snorklade lite, ingen sensation. Före lunchen tog vi en öl i baren tillsammans med en tjej från Malacka, hon tillsammans med ett kompisgäng hade varit på ön i 3 nätter.

Lunchen åt vi tillsammans med det holländska paret. De var på en 38 dagars rundresa på Borneo, de hade sett både huvudjägare, grottor med fladdermöss och frun hade dessutom varit uppe på Mount Kinabalu 4095 meter över Sydkinesiska sjön, vi var imponerade ingen skröplighet där inte.

Efter lunch gick vi upp till ”The mud vulcano”, en varm lervulkan där vi geggade ner oss till oigenkännlighet. En mycket märklig känsla att sänka sig ner i varm gyttja (ca 30°C) men ändå flyta upp som ett flöte. Det var omöjligt att komma ner helt under ytan och tur var väl det. Med lera som sakta torkade på kroppen gick vi ca 1.5 km barfota på en djungelstig tillbaka till havet för av tvätta av oss. Ungefär halvvägs mötte vi några som var på väg upp och bad om att de skulle filma oss så vi fick något bildbevis på vår ”skönhet”. På kvällen läste jag och njöt av en fin solnedgång, trots en hel del sandflugor.

Onsdag 1 april

Vaknade tidigt, gick ut i en öronbedövande kakofoni av ljud från fåglar, apor, syrsor mm. Med filmkamera i beredskap gick jag försiktigt mot baksidan av restaurangen för att filma varanerna. Ville inte komma allt för nära dessa 3-4 meterlånga bestarna som frossade i matrester från köket, några makaker försökte också få en matbit. Tacksam att man kan zooma med kameran.

Efter frukost åkte vi båt till Snake Island, det blåste och sjön var för gropig för att vi skulle kunna landstiga. Istället blev det snorkling vid Sandy Beach, jag såg en ganska stor bluespotted stingray och en annan påstod sig ha sett en sjöko. Grabbarna som körde båten sa att de var mycket sällsynta och var lite tveksamma. Vi fick tillbaka halva priset på utflykten eftersom vi inte kunde gå iland på Snake Island. Efter lunch var det så återresa till fastlandet, Det blev en blöt historia. Regn, hög sjö, vatten som sprutade in i båten. Monika och jag klarade oss ganska bra men vissa andra blev dyngsura. I bussen tillbaka till Kota Kinabalu var det bara jag o Monika och vi sov en del och efter ca 2 tim checkade vi in på Hotel Imperial (564 kr), hyfsat rum centralt. På kvällen strosade vi runt, käkade på en restaurang utmed Waterfront, det var sådär. I morgon blir det flyg till Sandakan, tidigt.

Torsdag 2 april

Uppe redan kl 5 för transport till budgetterminalen på flygplatsen och vidare flyg med Air Asia till Sandakan (1100 kr t.o.r.). Väl framme mötte en guide upp och vi åkte vidare till Sepilok Orangutang Rehabilitation Center. I bussen informerade Mike om Centret som grundades 1964 med uppgift att återanpassa unga föräldralösa Orangutanger till ett vilt tillstånd. Orangutang betyder egentligen i översättning från Malay, person (Orang) av skogen (Utang). Man kan säga att aporna är halvvilda, inget hindrar dem från att försvinna ut i regnskogen, det enda som håller dem kvar är att det serveras mat klockan 10.00 varje dag. Vi blev också uppmanade att inte röra vid djuren. Om de nu skulle visa sig över huvud taget, ingen Oranggaranti här inte. Monika frågade guiden om det fanns en reserv-orangutang att plocka fram om de halvvilda inte vill ha frukost kl 10.00 och det fanns det.

Efter en kort informationsvideo om Centret och om orangutangernas liv gick vi så ut för att hälsa på våra kusiner Orangutang. Den första såg vi stående på räcket av gångbron vi gick på, sedan dök flera upp och sammanlagt såg vi minst 6st varav en hona med en liten unge. Vi var mycket nöjda. Efter att ha njutit av att se dessa djur i ca en timma fortsatte vi så med buss till jettyn (båthamnen) varifrån vi skulle åka speedboat till Sukau Rainforest lodge. Båtresan varade i ca 2,5 timma varav drygt halva tiden utmed Kinabatangan floden. Inte mycket djurliv förutom en del makaker och vita hägrar. Fram på eftermiddagen fick vi vår lodge (skaplig standard, ingen AC) tog en tupplur på ca 30 min, därefter var vi ”fit for fight” igen.

Nu gick turen längs en biflod till Kinabatangan floden på jakt efter mer djurliv. Närmare bestämt näsapor. Vi åkte ganska länge och började så smått misströsta, visserligen såg vi varaner, makaker och en o annan färgglad fågel, men inga näsapor. När vi så hade vänt och var på väg tillbaka såg vi några få på rätt lång avstånd. Därefter kom fler och fler till slut hade vi nog minst 20st näsapor ganska nära håll. De ser för roliga ut, hannen med högst rang längst upp i träden spanande ut över regnskogen för att kolla så inga fienden närmar sig. De kommer ut ur skogen och fram till floden för att övernatta. Säkrare där än inne i skogen. Mycket roligt.

Det började skymma och det allt svårare att se djuren och då vi kom tillbaka till lodgen var det helt mörkt.

På rummen hade vi fått var sin sarong och i dessa klädde vi upp oss till middag på kvällen.

Tillsammans med ett belgiskt par, ett danskt par och ett franskt par åt vi så middag summerade dagen och hade väldigt trevligt.

Fredag 3 april

Efter frukost åkte vi så båt längs den gula Kinabatanganfloden tillbaka till Sandakan. När vi åkt ungefär halvvägs såg vi bl.a. en krokodil längs stranden. Inte så stor säkert en unge, kändes ändå skönt att sitta i båt på några meters avstånd.

Framme i Sandakan möttes vi av en guide som tog oss vidare till ett Kinesiskt buddisttempel. Templet låg på en höjd med en mycket fin utsikt över staden och havet. Förutom templet berättade han en hel del Sabahs historia och om de träd som planteras för att så gott det går återskapa regnskogen. Macaranga har planterats i stor utsträckning och är ett snabbväxande träd som skördas efter 15 år, ett s.k. soft hardwood.

Lunchen åt vi på Sabah Hotel, vi tyckte att hotellet såg så bra ut att vi ombokade vårt redan reserverade hotell. Efter en del telefonsamtal så ordnade det sig. Det kändes himla skönt med en eftermiddag vid poolen. På kvällen tog vi taxi ner på stan, käkade på ett ställe utmed vattnet ackompanjerades av Roxette:s It Must Have Been Love. Mycket folk cigarettrökande män och slöjbeklädda kvinnor, vi köpte vin på en lokal supermarket. Så här gick det till, först fick man vänta in den expedit som bakom disk hade hand om vin o sprit försäljningen. När man så pekat ut en förhållandevis dyr Chardonnay fick man en liten kartongbit med ett handskrivet nummer på. Ny kö till kassan, lämna kartongbiten med numret, betala, sen var vinet vårt. Senare på hotellet bokade vi hotell för våra sista nätter i Singapore.

Lördag 4 april

Åt en härlig hotellfrukost innan nya äventyr väntade.

Vid 10-tiden kom en minibuss och hämtade oss för vidare färd till ön Lankayan. Det blev en skumpig båtfärd, efter ungefär 40 min såg jag en liten ö närma sig men det var inte vår ö utan Selingan, sköldpaddsön, vi var bara halvvägs.

Kom så småningom fram till vår lilla ö. Efter en välkomstdrink fick vi vår bungalow, stor, fyra sängar, ac, fläkt, kylskåp och bäst av allt 5 meter från havet och två solstolar vid stranden. Slappade lite, snorklade såg haj och sköldpadda, också en del koraller inte så fina dock. På kvällen åt vi god mat. Innan vi somnade sött i våra sköna sängar hade vi hängt ut två skyltar som visade att vi gärna vill bli väckta om någon sköldpadda lägger ägg eller om några av äggen skulle kläckas.

Mitt i natten bultade det på dörren, naturvårdarna på ön hade upptäckt en sköldpaddhona som höll på att lägga sina ägg. Yes!!

Vi var 10 talet gäster som yrvakna gick längs stranden efter vakten som visade vägen. I mer än en timme stod vi lugnt och tittade på när en ca 1meter lång ”Green Turtle lade sina 92 ägg. Efteråt kämpade hon sig utmattad ner till vattnet igen och försvann ut i Suluhavet. Efteråt plockades alla äggen upp av naturvårdarna, räknades och grävdes sedan ner i en skyddad inhägnad nära receptionen. Monika fick känna på ett av äggen, kalla, glashårda och porslinsliknande. Detta var en av resan verkliga höjdpunkter. Trötta och myggbitna återvände vi till vår bungalow.

Söndag 5 april

Efter frukosten tittade vi en stund på några små 1meters Blacktip reef sharks (hajar) som ”patrullerade” i strandbrynet. Gick en ”långpromenad” (ca 30 min) runt hela ön, såg spåren efter ytterligare en sköldpadda som hade varit uppe och lagt sina ägg. Snorklade, läste och pratade lite med yngre tyskt par som kom samtidigt som vi. De hade luffat ner genom Thailand skulle sedan vidare till Kuala Lumpur och sedan hem. På kvällen åt vi god mat, surfade på ett slött internet via satellit. Satt och läste lite på verandan, såg ut över havet. Det började droppa lite försiktigt och så småningom var det fullt ösregn och åskväder. Varade inte så länge, uppfriskande. Vi gick i säng tidigt.

Måndag 6 april

Frukost och vår dagliga promenad runt ön. Åkte på en snorklingstur till ett korallrev en bit bort från ön. En del färggranna koraller och fiskar men inga sensationer. När vi kom tillbaka igen rök det fruktansvärt från flera av husen på ön. Ingen rök utan eld, tänkte jag? Jo faktiskt. Det var ”mosquitoburning” med en rökmaskin som liknade en lövblås. Vad röken bestod av vill jag helst inte veta. Senare på eftermiddagen tog jag en 1 minuters promenad tvärs över ön där någon i hotellpersonalen klättrat upp i en cocuspalm. Han hugger ner några nötter som han sedan öppnar och bjuder mig och tyske Herman (jag kommer inte ihåg vad han hette) på cocusmjölk. Ännu en underbar dag på denna ö. Även denna kväll lade vi oss tidigt.

Tisdag 7 april

Mobilen ringde kl 05.45, efter att ha packat ihop vårat pick o pack åt vi frukost. Tog sedan farväl av denna sagoö. Personalen stod på bryggan och vinkade adjö. Även om båten på hemresan var mindre så var det ändå behagligare eftersom havet var lugnt. I hamnen väntade vi en stund på att bli skjutsade till Sepilok Jungle Lodge. Där åt vi lunch efteråt åkte vi vidare till flygplatsen för avfärd mot Kota Kinabalu. Bubblade i poolen och bastade på Hotel Le Méridien. I morgon flyg till Singapore.

Onsdag 8 april

Efter ankomsten till Singapore tog vi MRT (tunnelbana) in till city och Hotel Carlton. Vi hade blivit rekommenderade hotellet av kvinnorna vi träffade på marknaden i Kota Kinabalu. Det var fint bra läge, pool. Vi kämpade med våra ryggsäckar från tunnelbanestationen till hotellet. Är man lite stygg så är staden ett enda stort köphelvete men visst vi upptäckte en del annat också.

Först shoppinggatan Orchard road senare på kvällen åkte vi till Little India. Omtumlande, trodde vi var i Bombay. Tog in alla intryck under en god middag med stark mat på en av gaturestaurangerna. Vi avslutade denna långa dag med att ta oss tillbaka till Raffles Hotel Lounge Bar för att ta den obligatoriska drinken Singapore Sling. Vi gjorde som alla andra käkade jordnötter och slängde skalen på golvet. I säng trötta och nöjda.

Torsdag 9 april

Efter frukosten solade vi i en strimma solsken vid poolen. Iakttagelser från frukosten, visste ni t.ex. att man kan ta salt på jordgubbar och meloner eller ett sött hallon på en laxsnitt. Hur som helst är det underhållande att se hur olika vi är i våra frukostvanor. Vi fortsatte vår exkursion i andra kulturer genom att besöka China Town och därefter tog vi Sentosa Express till Sentosa Island. Ön utanför Singapore som kan liknas vid ett stort lekland med attraktioner, beacher restauranger och hotell. Hade lite svårigheter med att förstå hur man beställde mat på en av strandrestaurangerna men det löste sig. På kvällen strosade vi runt på Chijmes. Ett klosterområde från mitten av 1800-talet mitt inne i Singapore, en riktig oas. Rekommenderas. Vi njöt av en middag på en av restaurangerna. Detta var en bra avslutning på en härlig resa.

Fredag 10 april

Flyget gick på kvällen så vi checkade ut och lämnade vårt bagage på hotellet medan vi tog en sista tur i staden. Massage och lite shopping därefter tog MRT ut till Changi Airport. Efter incheckningen blev underhållna av en trio som spelade lite softjazz på en av restaurangerna. Flyg utan förseningar.

Lördag 11 april

Hemma igen. Påskafton, fest hos Åsa o Jörgen.

  • Kommentarer(0)//www.aberglevin.se/#post4

Vintersöndag

HemmaSkapad av Roland Åberg sön, februari 15, 2009 20:44:34

Söndag 15 februari

Vilket underbart vinterväder. Korvgrillning ute vid Linnesjön tillsammans med Roger o Kicki, Jörgen o Åsa, Rigmor o Lasse. Gick en tur över sjön och tittade på nybygget av Tofthaga skolan. Det är bara att grattulera de elever som får förmånen att gå i den skolan, vilket fantastiskt läge.

Senare på eftermiddagen gick Monika o jag vår vanliga söndagspromenad, tog några kort.

En lite annorlunda istapp

Nu ska jag mysa framför tv:n

  • Kommentarer(2)//www.aberglevin.se/#post3

Storbands konsert

HemmaSkapad av Roland Åberg sön, februari 15, 2009 19:56:22

Lördag 14 februari.

Vi har konsert på Harrys pub/restaurang i Jönköping, jättekul. Det är alltid lite stressigt med repen innan en konsert och denna gången var det många av våra ordinarie medlemmar som hade förhinder. Var lite orolig ett tag att jag skulle bli själv i trombonesektionen, men tre säkra grabbar från Jönköpings Storband kom till undsättning. Trombonesidan har nog aldrig låtit så bra, stort tack.

Fredrik Davidsson är storslagen på trumpet och som tillfällig kapellmästare gör han så att hela bandet skärper sig och låter bättre än nånsin.

  • Kommentarer(0)//www.aberglevin.se/#post2

Snöslask

HemmaSkapad av Roland Åberg sön, februari 08, 2009 19:04:10

Ja, nu ser det inte så slaskigt ut på bilden. Den är tagen från vårt köksfönster förra söndagen, kul att få besök av hacke hackspett. I Skillingaryd kom det ca 10 cm snö under natten, tung blötsnö, jobbig att skotta. Det känns i ryggen. Gick vår vanliga vandringsrunda, skönt. Börjar längta så smått till vår Singapore o Borneoresa den 27 mars. Tiden går fort.

  • Kommentarer(1)//www.aberglevin.se/#post1

Onsdag 5 nov -07

HemmaSkapad av Roland Åberg ons, november 05, 2008 22:08:58
Det här är nytt för mig, så jag får väl testa mig fram lite. Varför reseblogg, ja varför inte. Hela livet är ju en enda resa och hur va det nu igen "Målet är inget Vägen är allt".

  • Kommentarer(0)//www.aberglevin.se/#post0